ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ – Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Με απόφαση που βγήκε προχθές 24/06 το ισπανικό κράτος επιβάλλει ποινή φυλάκισης 3μιση ετών και αποζημίωση (των εργαζομένων προς το αφεντικό!) 125.000 ευρώ σε 6 μέλη της αναρχοσυνδικαλιστικής CNT, ποινικοποιώντας την συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων απέναντι στα αφεντικά. Η απόφαση αυτή είναι άλλο ένα κατασταλτικό μέτρο στην επίθεση των κρατών και του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους διεθνώς και εκφράζεται και εδώ στο ελληνικό κράτος όπου η κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε μία στοχοποίηση των εργαζομένων που αγωνίζονται συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους, εφαρμόζοντας πειθαρχικά και ποινικές διώξεις με σκοπό την εξόντωση των αγωνιζόμενων, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, εκμεταλλευόμενη τα αντεργατικά νομοσχέδια που έχει ψηφίσει.
Κράτος και αφεντικά εξοντώνουν καθημερινά την εργατική τάξη, σακατεύοντας τους εργαζόμενους και δολοφονώντας τους (εργατικά δυστυχήματα-δολοφονίες) και επιχειρούν την αφόπλιση των μέσων πάλης τους. Με οργάνωση στη βάση και αγώνα από τα κάτω, να αντιπαλέψουμε την εκμετάλλευση και εξαθλίωση της ζωής μας!
Ακολουθεί η νεότερη ενημέρωση για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης στην Ισπανία και των 6 μελών της CNT:
Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει την έφεση της CNT και καταδικάζει τις έξι συνδικαλίστριες της υπόθεσης «Λα Σουίσα» σε φυλάκιση
Γνωστοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 24 Ιουνίου, η απόφαση η οποία επικυρώνει την καταδίκη των κατηγορούμενων συντροφισσών.
Μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που γνωστοποιήθηκε αυτή τη Δευτέρα, 24 Ιουνίου, αν και ήταν να βγει στις 19 του ίδιου μήνα, η οποία ανοίγει έναν επικίνδυνο δρόμο για τη δίωξη του συνδικαλισμού σε όλο το ισπανικό Κράτος.
Η CNT πρόκειται να προσφύγει σε όλα τα πιθανά αρμόδια όργανα τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να δικαιωθεί η συγκεκριμένη υπόθεση που συνεπάγεται μια τρομερή επίθεση στη συνδικαλιστική εργασία. «Είμαστε ενοχλητικοί για το σύστημα. Ο φυσικός μας χώρος είναι ο δρόμος κι αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να τον απαρνηθούμε. Αποτελεί μέρος του DNA μας κι είναι αυτό που πρόκειται να συνεχίσουμε να κάνουμε. Σε καμιά στιγμή οι συντρόφισσές μας δεν θα είναι μόνες τους και παρόλο που πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του συνδικαλισμού, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων», είπε η Ερίκα Κονράδο, γενική γραμματέας της CNT, στο άκουσμα της είδησης.
Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, υπό την προεδρία του Μανουέλ Μαρτσένα, απέρριψαν την προσφυγή ακυρώσεως που υπέβαλε το συνδικάτο της CNT για τις έξι της «Λα Σουίσα», εναντίον των οποίων επικύρωσε τις ποινές φυλάκισης τριάμισι χρόνων και μια αποζημίωση ύψους 125.428 ευρώ στον επιχειρηματία.
Η απόφαση υπ’ αριθμόν 626/2024 του Ανώτατου Δικαστηρίου απορρίπτει σε 57 σελίδες τις εφέσεις που υποβλήθηκαν κι επικυρώνει τις καταδίκες έξι συντροφισσών για το αδίκημα του εξαναγκασμού, καθώς και γι’ αυτό της παρακώλυσης δικαιοσύνης. Τα γεγονότα που αποδείχθηκαν στο δικαστήριο αφορούν συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 2017 απέναντι από το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο. Συγκεντρώσεις που, απεναντίας, είχαν επικοινωνηθεί στους αρμόδιους θεσμούς και που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εκστρατειών που πραγματοποιεί οποιαδήποτε συνδικαλιστική οργάνωση.
Η ιστορία της σύγκρουσης ανάμεσα στη CNT της Χιχόν και στη «Λα Σουίσα» αρχίζει το 2017 όταν ένα άτομο, υπάλληλος τότε του συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου, προσφεύγει στο συνδικάτο για να ενημερώσει για την περίπτωσή της: η επιχείρηση τής χρωστάει υπερωρίες και άδειες. Το συνδικάτο προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τον επιχειρηματία, αλλά, λόγω της επιμονής του, το συνδικάτο ξεκινάει μια συνηθισμένη εκστρατεία καταδίκης των γεγονότων. Ο ιδιοκτήτης της «Λα Σουίσα» αρχίζει τότε να υποβάλλει μηνύσεις και τον Ιούνιο του 2021 ο αμφιλεγόμενος δικαστής, Λίνο Ρούμπιο Μάγιο, καταδικάζει πέντε γυναίκες κι έναν άντρα σε τριάμισι χρόνια φυλάκιση και στην πληρωμή μιας αποζημίωσης περισσότερων από 150.000 ευρώ.
Η κινητοποίηση στον δρόμο, το μοίρασμα φυλλαδίων και οι λόγοι που βγήκαν από ένα μεγάφωνο, γεγονότα που εντάσσονται στην πραγματοποίηση μιας ομαλής και συνηθισμένης συνδικαλιστικής δράσης, αποτέλεσαν εντέλει λόγοι καταστολής από το Ποινικό Δικαστήριο της Χιχόν, με το επιχείρημα ότι το ζαχαροπλαστείο εντέλει έκλεισε ως αποτέλεσμα των συγκεκριμένων διαμαρτυριών, κάτι που επικύρωσαν αρχικά το Περιφερειακό Δικαστήριο και τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που γνωστοποιήθηκε σήμερα, δεν φαίνεται εντούτοις να αξιολογεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες συντρόφισσες βίωσαν για εφτά χρόνια μια συνθήκη όπου βρίσκονταν συνεχώς στο εδώλιο του κατηγορούμενου και έναν πραγματικό δικαστικό Γολγοθά, κάτι που τώρα συνεχίζει με τον χειρότερο τρόπο. Αυτό είναι πολύ σοβαρό για έναν απλό λόγο: από τώρα οποιοδήποτε άτομο διαδηλώσει ενάντια σε μια επιχείρηση μπορεί να βρεθεί στην ίδια κατάσταση. Ο συνδικαλισμός δεν αποτελεί κάποιο έγκλημα, παρόλο που η απόφαση που κοινοποίησε το Ανώτατο Δικαστήριο σήμερα φαίνεται να το αμφισβητεί. Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο αγώνας, όλα τα συνδικάτα της CNT καθώς και φιλικές οργανώσεις αφιερώθηκαν ολόψυχα στην καμπάνια αλληλεγγύης με τις έξι της «Λα Σουίσα». Η αλληλεγγύη αυτή δεν τελειώνει εδώ, με τον ίδιο τρόπο που η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ολοκληρώνεται σήμερα. Το 2022, όταν ακόμα αναμενόταν από το Ανώτατο Δικαστήριο να αποδεχθεί την έφεση προς εξέταση, μια πολυπληθής διαδήλωση συνδικάτων της CNT και φιλικών οργανώσεων πορεύτηκε στο κέντρο της Μαδρίτης, θυμίζοντας ότι ο συνδικαλισμός δεν είναι έγκλημα. Το σκηνικό επαναλήφθηκε στα μέσα Ιουνίου σε άλλη διαδήλωση στη Χιχόν, στην οποία παραβρέθηκαν συνδικάτα της CNT από όλη την επικράτεια. Την περασμένη Τρίτη 19 Ιουνίου, μέρα κατά την οποία ξεκίνησε η εξέταση της έφεσης -και που θα έβγαινε η απόφαση-, εκατό περίπου συντρόφισσες από τα συνδικάτα της CNT στην Περιφέρεια της Μαδρίτης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά στην είσοδο του Ανώτατου Δικαστηρίου για να σταλεί ξανά το ίδιο μήνυμα: Ο συνδικαλισμός δεν είναι έγκλημα.
Η φωνή των έξι της «Λα Σουίσα» και της CNT δεν θα σβήσει σήμερα. Το επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά: ο συνδικαλισμός δεν είναι έγκλημα. Και τώρα: όλες στους δρόμους.